Latar BelakangDi bawah Ordinan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan 1950, lapan buah Majlis Tempatan telah ditubuhkan di kawasan Johor Bahru Tengah berkuatkuasa mulai tahun 1953 dalam usaha bersepadu untuk memberikan perkhidmatan perbandaran kepada penduduk yang tinggal di kawasan Majlis Tempatan. Majlis Tempatan telah ditubuhkan untuk kawasan penempatan pusat yang menjadi pusat aktiviti kediaman dan berpusat penduduk. Perkhidmatan yang diberikan oleh pentadbir bandar amat penting dalam memastikan kehidupan yang berkualiti dan selamat. Lima Kedai, Ulu Tiram, Plentong dan Masai menjadi Pusat Penempatan Pusat yang baru pada masa itu hasil daripada proses penempatan semula yang dijalankan semasa Darurat 1949.


Secara ringkasnya, sejarah awal Majlis Bandaraya Iskandar Puteri bermula dengan penubuhan 8 buah Majlis Tempatan pada tahun 60-an iaitu di bawah Enakmen Lembaga Bandaran 118. Oleh kerana pertambahan dan pertambahan aset penduduk, pada 1 Mac 1978 Perbandaran Johor Bahru Tengah telah ditubuhkan di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171) yang meliputi kawasan seluas 104.7 km2 dengan jumlah penduduk seramai 150,000 orang.


Dari pertumbuhan yang berterusan ini, pada tahun 1995, kawasan pentadbiran Perbandaran Johor Bahru Tengah telah diperluaskan sehingga 303.48 km2 dengan jumlah aset meningkat kepada 98,515 unit dan bilangan penduduk meningkat sebanyak 500,000 orang.


graf_mbip.png


Sejak ditubuhkan pada 1 Mac 1978 yang meliputi kawasan seluas 104.7 kilometer persegi, Johor Bahru Tengah telah menyaksikan pembandaran yang pesat dan ia telah membawa kepada perluasan kawasan pentadbirannya. Terdapat empat taman perumahan di bawah pentadbiran Majlis Daerah Johor Bahru (MDJBT) yang telah diserahkan kepada Majlis Perbandaran Johor Bahru pada 1 Julai 1995. Kawasan terbabit ialah Taman Daya, Taman Megah Ria, Bandar Baru Kota Puteri dan Taman Rinting manakala Taman Perling diletakkan di bawah pentadbiran MDJBT, menjadikan keluasan keseluruhan MPJBT kini 303.48 kilometer persegi. Pembangunan Bandar Nusajaya di Mukim Jelutong dan Mukim Tanjung Kupang telah meningkatkan keluasan MPJBT kepada 560.71 kilometer persegi sehingga 31 Disember 2015.


Pada 22 November 2017 lokasi baharu pejabat MBIP di bandar Medini Iskandar, Majlis Pengisytiharan Menaiktaraf Majlis Bandaraya Iskandar Puteri telah dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan dan Yang Dipertuan Besar Negeri dan Jajahan Johor Darul Ta'zim. Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan menyaksikan penyerahan surat akuan oleh Yang Berhormat Tan Sri Noh Bin Haji Omar, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Kesejahteraan Bandar kepada Yang Berhormat Dato Mohamed Khaled bin Nordin, Menteri Besar Johor, yang kemudiannya mengisytiharkan pengisytiharan Majlis Bandaraya Iskandar Puteri.


Majlis Tempatan Skudai

Majlis Tempatan Lima Kedai

Majlis Tempatan Gelang Patah

Majlis Tempatan Kangkar Pulai

Majlis Tempatan Ulu Choh

Majlis Tempatan Ulu Tiram

Majlis Tempatan Masai

PAUTAN AGENSI

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini seperti Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera & Safari dengan resolusi minimum 1280 X 720 piksel

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Iskandar Puteri